Glutenvrije roux maken, als basis voor sausen en soepen

december 12, 2015

Als de bloem in een roux vervangen wordt door rijstmeel kun je zelf een roux maken, die helemaal glutenvrij is. Voordeel is dat je alle E nummers kunt uitsluiten, glutenvrij bezig bent en je eigen smaak aan een gerecht kunt toevoegen. Zo krijg je ook geen “foute” vetten in het eten.

Als vet kun je roomboter, ossewit of kokosvet gebruiken. Verwarm dit en voeg een gelijk deel rijstmeel toe. Goed blijven roeren, tot het rijstmeel geheel is opgenomen in het vet, het mag een beetje op nat zand lijken. Dit mengsel al roerende goed doorbakken, het rijstmeel bindt namelijk betere als het gaar is. Als het mengsel begint te kleuren de vloeistof in kleine hoeveelheden toevoegen. Dit kan bijvoorbeeld melk of rijstmelk zijn voor een bechamelsaus of aspergesoep. Veelal wordt ook bouillon van uitgekookte botten gebruikt voor een vleesjus en of donkere sauzen. Als je vegetarisch eet, kun je ook prima groenten bouillon gebruiken, die je met bijvoorbeeld gember, curcuma of ketjap manis op smaak brengt.

Dus als techniek vet verwarmen, rijstmeel toevoegen, de gehele tijd goed blijven roeren. Pas het vocht toevoegen als alle rijstmeel is opgenomen, goed blijven roeren en het vuur niet te hoog zetten.