Biologische kwaliteit en een gezonde boodschap

augustus 18, 2014

Veel mensen kiezen voor biologisch omdat ze de smaak lekkerder vinden, ze het idee hebben dat het gezonder is of omdat de dieren het beter hebben op de biologische boerderij. Wetenschappelijk is er veel discussie of biologisch gezonder is. Daar zijn wel een heleboel aanwijzingen voor, maar harde bewijzen zijn er nog niet veel. Half juli verscheen een nieuwe omvangrijke metastudie in het gezaghebbende vakblad “British Journal of Nutrition” waaruit blijkt dat er flinke kwaliteitsverschillen zijn tussen biologisch en niet-biologisch voedsel. Er zijn 343 studies geanalyseerd waarbij is gekeken naar verschillen in de samenstelling van de producten. Het onderzoek bevestigt het “onderbuikgevoel” van veel bio consumenten dat een gezond landbouwsysteem zonder allerlei kunstmatige middelen gezondere producten oplevert.

Wat blijkt? Biologische groeten, fruit en granen bevatten tot wel 60% meer antioxidanten (vitamines) dan conventionele. Veel antioxidanten worden door wetenschappers in verband gebracht met een verlaagd risico op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten, en bepaalde vormen van kanker.
In niet biologische gewassen worden bovendien vier keer zo vaak residuen (restanten van pesticiden) gevonden als in biologische gewassen. Bij niet biologisch fruit werden zelfs in 75% van de monsternames residuen aangetroffen. In biologische gewassen lagen de concentraties van zware metaal cadmium 48% lager dan in niet biologische gewassen. Ook werden in biologische gewassen aanzienlijk lagere concentraties stikstof gevonden. Stikstof wordt in verband gebracht met bepaalde soorten kanker, zoals maagkanker.

Professor Carlo Leifert van Newcastle University, die de leiding had over het onderzoek, stelt dat de kwaliteit van het voedsel duidelijk be├»nvloed wordt door de landbouwmethode. In de biologische landbouw wordt op een zo natuurlijk mogelijke manier gewerkt, zonder chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Uit het onderzoek blijkt dat producten uit de biologisch landbouw gemiddeld, over verschillende -regio’s en productieseizoenen gemeten, beter uit de bus komen. Je kunt dan ook rustig zeggen dat biologisch een goede keus is, ook voor je gezondheid.